reklama
kategoria: Biznes
30 styczeń 2025

Duża inwestycja w browarze w Elblągu. Nowa linia produkuje piwo z prędkością 60 tys. puszek na godzinę

zdjęcie: Duża inwestycja w browarze w Elblągu. Nowa linia produkuje piwo z prędkością 60 tys. puszek na godzinę / fot. Newseria - Tomasz Klima, production & supply chain director, Grupa Żywiec
fot. Newseria - Tomasz Klima, production & supply chain director, Grupa Żywiec
W tym tygodniu Grupa Żywiec uruchomiła w Elblągu nową linię do produkcji piwa w puszce. Dwukrotnie szybsza od dotychczasowej zwiększyła zdolności produkcyjne browaru o 30 proc. Poza poprawą efektywności nowa technologia ma także wpłynąć na obniżenie śladu węglowego zakładu. Pozwoli bowiem zredukować zużycie ciepła, wody i energii elektrycznej.

Nowa linia produkuje piwo z prędkością 60 tys. puszek na godzinę, ponad dwa razy więcej niż dotychczasowa, wpłynęła więc na zwiększenie o jedną trzecią zdolności produkcyjnych w Elblągu – mówi agencji Newseria Tomasz Klima,
production & supply chain director w Grupie Żywiec.

 

Nowa instalacja pozwoli na produkcję wszystkich wariantów puszek: o pojemności 330 ml, 500 ml i 550 ml, foliowanych w 4-, 6-, 8- i 12-paki. Dzięki rozwiązaniom technologicznym browar będzie nie tylko bardziej efektywny, ale i ekologiczny. W skład instalacji linii puszkowej wchodzą m.in. jednopoziomowy pasteryzator tunelowy o niskiej konsumpcji wody i energii, silniki elektryczne najwyższej klasy energooszczędności oraz niskiej konsumpcji sprężonego powietrza i CO2. Nowa linia zużywa więc mniej wody i energii elektrycznej, obniżając ślad węglowy zakładu. Z kolei oszczędność zużycia ciepła w porównaniu do poprzedniej linii wyniesie w przeliczeniu 130 t węgla.

Ciepło zaoszczędzone przy transferze ze starej linii na nową pozwoliłoby na ogrzanie średniej wielkości osiedla mieszkaniowego – wyjaśnia Tomasz Klima.


Browar w Elblągu warzy łącznie 12 różnych marek piwa, co pokazuje ewolucję od monobrowaru do multimarkowego zakładu. Na przestrzeni lat zgromadził wiele wyróżnień, w tym Srebrną Nagrodę TPM (Total Productive Management) za efektywne zarządzanie i wykorzystanie maszyn i urządzeń w produkcji.

Znaleźliśmy się w wyróżnionym gronie 10 browarów w Europie. To uznanie wysokiego poziomu dojrzałości pracy w TPM. To filozofia pracy, która zwiększa produktywność zakładu, zmniejsza zużycie energii i przez to bardzo pozytywnie wpływa na środowisko, dzięki czemu skorzystał na tym nie tylko browar, ale również całe miasto – dodaje ekspert Grupy Żywiec.


Grupa planuje dalsze inwestycje w browarach w Żywcu, Elblągu, Warce i Namysłowie, aby zbudować nowoczesny, zaawansowany technologicznie i elastyczny łańcuch dostaw. Inwestycje mają wspierać transformację spółki w kierunku zrównoważonego rozwoju oraz jeszcze lepiej odpowiadać na zmieniający się rynek.

Sposób, w jaki browary ze sobą współpracują i w jaki się wspierają, pozwala nam na lepsze wykorzystanie zasobów odnawialnych i realizowanie przełomowych inicjatyw w zakresie zmniejszania naszego oddziaływania na środowisko. Efektywna współpraca naszych browarów pozwala nam na zwiększenie siły naszych marek, a przez to poprawę ich widoczności na rynku – tłumaczy Tomasz Klima.


Źródło: Newseria
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Brzeg
10.6°C
wschód słońca: 07:26
zachód słońca: 16:39
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Brzegu

kiedy
2025-02-27 19:00
miejsce
Brzeskie Centrum Kultury, Brzeg,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-03-01 16:00
miejsce
Brzeskie Centrum Kultury, Brzeg,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-03-01 18:30
miejsce
Brzeskie Centrum Kultury, Brzeg,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-03-15 18:00
miejsce
Stodoła, Brzeg, Starobrzeska 24
wstęp biletowany